Technik technologii szkła - NOWOŚĆ!!

Kategoria: Technikum

Takie przedmioty jak: chemia fizyczna szkła, surowce i materiały szklarskie znacznie poszerzą wiedzę na temat szkła jako materiału przyszłości znajdującego zastosowanie w budownictwie (elewacje szklane), optyce, oświetleniu, stolarce okiennej i drzwiowej (szyby, szkło akustyczne, lakierowane), opakowaniowe (flakony na perfumy), gospodarcze (szklanki, talerze) i techniczne itp.

Czytaj więcej: Technik technologii szkła - NOWOŚĆ!!

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Kategoria: Technikum

KWALIFIKACJE: T.6 Sporządzanie potraw i napojów T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem.

Czytaj więcej: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik usług fryzjerskich

Kategoria: Technikum

KWALIFIKACJE A.19 Wykonywanie zabiegów A.23 Projektowanie fryzur 

Technik usług fryzjerskich zarządza salonem fryzjerskim, świadczy usługi fryzjerskie w pełnym zakresie. Prowadzi promocję i marketing w zakresie usług fryzjerskich. Kieruje zespołem pracowniczym oraz kontroluje przebieg świadczonych usług fryzjerskich. Prowadzi zaopatrzenie, gospodarkę materiałową i finansową. Prowadzi działalność szkoleniową i wychowawczą.

Czytaj więcej: Technik usług fryzjerskich

Kelner

Kategoria: Technikum

KWALIFIKACJE: T.9 Wykonywanie usług kelnerskich T.10 Organizacja usług gastronomicznych

Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym, obsługą kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez oraz świadczeniem gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze.

Czytaj więcej: Kelner