Innowacja pedagogiczna "Kreatywny gastronom"

Kategoria: Innowacje

Innowacja przeznaczona jest dla uczniów klas zasadniczych zawodowych w zawodzie kucharz i cukiernik. Głównym jej celem jest umożliwienie młodzieży zdobycia wiadomości i umiejętności z zakresu kelnerstwa - barmaństwa - baristyki.

Uczniowie w czasie zajęć uczą się:

  • nakrywania stołu, serwowania potraw i napojów oraz obsługi gościa w restauracji,
  • sporządzania koktajli,
  • obsługi ekspresu i przygotowywania różnych rodzajów kaw.

Wszystkie podjęte działania zagwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększą możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w zakładach gastronomicznych w małych miejscowościach, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu umiejętności. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i umiejętności wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.

Odsłony: 539